Möt plattsättarna hos Miljönären: “Fler tjejer nu”
På Miljönären i Dalarna är majoriteten av plattsättarna kvinnor. Möt tjejgänget som spenderar arbetsdagarna med att sätta kakel, klinker, mosaik och konstbetong på väggar och golv.
– Här i Dalarna vet många vilka vi är och blir glada när vi kommer. De vet att det blir riktigt gjort, säger Anette Dahlberg, plattsättare på Miljönären.
31 år gammal har hon redan hunnit med 12 år i branschen och har längst erfarenhet av alla tjejer på plats. Denna novembermorgon renoverar plattsättarna rum på Green Hotel i vackra Tällberg, med utsikt över sjön Siljan. Under natten har minst 20 centimeter snö fallit.
– Det är fler tjejer nu än för 12 år sedan. Det är kul!, säger Anette.
Yrkesbanan tog fart när hon i yngre dagar fick för sig att renovera väggarna i hemmet.
– Pappa var borta och när han kom hem sa jag, ”hej pappa, jag har rivit tapet!”, berättar Anette.
Med sig har hon lillasystern Sandra Dahlberg, som följt i Anettes fotspår. Så pass att storasystern var handledare under Sandras lärlingstid inom företaget.
– Vi har alltid jobbat tillsammans. Först när jag var praktikant från skolan, sedan som lärling och nu som kollegor, säger Sandra, som är inne på sitt åttonde år som plattsättare.
Båda lyfter fram kreativiteten inom plattsättningen. De menar att kunderna blivit mer medvetna om inredning och materialval, vilket ger snyggare resultat när det är dags att göra om ett kök eller badrum.
– Förut var det mycket vita väggar och svarta golv. Det har blivit ett mer estetiskt yrke nu, som nog kan locka tjejer mer, säger Sandra.
Det kan handla om att klä väggar i mosaik – eller sätta plattor i olika mönster där en stor del av utmaningen är att få allt att se snyggt ut intill kanter och fogar. Även om yrket har kreativa inslag är det fortfarande ett fysiskt arbete, som kräver både hantverksskicklighet och styrka. För att kakla ett badrum behövs ofta omkring ett ton material, vilket innebär en hel del tunga lyft av säckar och verktyg.
– Det är viktigt att ha tålamod som plattsättare. Du måste kunna springa upp och ner och flytspackla, bära och kånka. Varje dag är ett gympass och styrkan kommer allteftersom, säger Anette.
Hon menar också att jobbet blir lättare med tiden då man blir skickligare i sitt hantverk.
– Det gäller att jobba smart och inte för fort. Jag kanske inte är den snabbaste, men lägger alltid ner själ och hjärta för en perfekt slutfinish. Det uppskattar kunderna, säger Anette.
Ett jobb som passar de flesta
Trots arbetets fysiska inslag menar hon att de allra flesta kan lära sig yrket, så länge man gillar att ta i med kroppen.
– Jag tror att vem som helst kan bli plattsättare. Det är för alla, så länge du har motivationen.
Plattsättarna på Miljönären jobbar vanligtvis ensamma ute hos privatpersoner eller i par, beroende på projekt och arbetets storlek. När ett större gäng är samlat som i detta fall passar de ofta på att äta lunch tillsammans. Två som även umgås utanför arbetstid är Elin Syvertsen, 24, och My Rantala, 24.
Elin har jobbat på Miljönären sedan maj 2019 och handleder nu sin barndomsvän My under hennes lärlingsperiod. Båda började på gymnasiets yrkesprogram inom måleri, men trivdes inte med valet. Elin bytte inriktning mot plattsättning, medan My hoppade av och kom in senare via Komvux.
– Hon tjatade in mig, säger My skämtsamt.
Nu är de snart fullvärdiga kollegor och föredrar båda två att arbeta ute hos privatpersoner, där uppdragen ofta har mer variation och utrymme för kreativitet.
– Då är arbetet ofta mer tidskrävande och du får uppskattning direkt från kunden, säger Elin.
– Oftast blir kunderna glada. Många tycker bara att det är positivt när det är tjejer som kommer och ska göra jobbet, tillägger My.
Lärlingstiden för plattsättare är vanligtvis 30 månader för att kunna ansöka om yrkesbevis. Under tiden betalar företaget ut lärlingslön enligt rådande avtal, där lönen ökar stegvis beroende på antal timmar som lagts ner under utbildningen. Nadja Birath, 20, och Jennefer Forsman, 20, är inne på sitt tredje år som lärlingar på Miljönären, efter att ha gått i samma klass på gymnasiet.
– Du måste vara kreativ och hitta lösningar. I början är det viktigt att inte vara rädd för att göra fel, svarar Jennefer på frågan om vad som krävs för att lyckas som lärling inom plattsättning.
– Det gäller att visa att man vill lära sig, då kommer man långt, inflikar Nadja.
Slutligen: Nadja och gänget jobbar hos Mijlönären i Dalarna som är en del av Håndverksgruppen. Vi vill komma i kontakt med personer som likt tjejerna är engagerade och ansvarsfulla!