Så vände Simons liv genom lärlingsutbildningen
För många unga är lärlingsutbildningen första steget mot en ny karriär.
Golvläggaren Simon från Nynäshamn hade länge pendlat mellan arbetslöshet och ströjobb, innan livet tog en vändning tack vare lärlingstiden på Metodgolv.
– Mitt liv förändrades 180 grader, säger Simon.
Efter att ha hoppat av gymnasiet började Simon ta enklare timjobb som snickare och bilmekaniker. Det var svårt att få ihop vardagen och han kände att det var dags för en förändring.
– Jag hade levt ganska struligt och ville ändra mitt liv, berättar Simon.
För att få ordning på tillvaron bestämde han sig för att plugga upp ämnen på Komvux och söka till en vuxenutbildning inom hantverksbranschen. Att arbeta fysiskt var en självklarhet, men det var inte lika enkelt att välja rätt yrkesbana. För att bli golvläggare går det också att söka lärlingsplats utan fullständiga betyg direkt hos ett företag, men Simon valde en väg via vuxenutbildningen.
– Jag visste att jag inte skulle klara av att sitta på ett kontor. Först var jag inne på måleri, men valde golv i sista stund.
Att valet föll på golvläggning var närmast en slump. En tanke som bara kom till honom när det var dags att ta ett beslut.
– Jag visste knappt något om golvläggning eller att mattläggning ens existerade. När jag tänkte golvläggning var det mest arbete i trägolv.
Inriktningen skulle dock visa sig vara helt rätt både för Simons personlighet och livssituation. Han kom in på skolan år 2017 och efter tre månaders praktisk och teoretisk utbildning var det dags att söka praktik på en arbetsplats. Han var osäker på vart han skulle vända sig, men fick en dag syn på en annons på väg hem från skolan.
– Det stod Metodgolv. Jag skickade ett mejl och fick svar direkt, ”kom imorgon”.
Ett steg i rätt riktning
Det skulle komma att bli början på Simons resa mot att bli en fullfjädrad golvläggare med yrkesbevis. Han trivdes på praktikplatsen och fick positiv feedback från chefer och kollegor. Efter praktiken blev han lärling inom företaget och började få betalt för sina insatser. Han beskriver lärlingstiden som både lärorik och intensiv, med totalt fokus på praktiskt arbete.
– Det var full fart direkt. Mina två kollegor jobbade på ackord och sa i princip, ”här har du slipen”.
Ett upplägg som passade Simon perfekt, eftersom han gillar att ta i.
– De första veckorna var slitsamma, men det är det enda sättet att lära sig. Det gäller bara att visa framfötterna och lyssna på vad mer erfarna kollegor har att lära ut.
Som lärling klev Simon in på 70 procent av ingångslönen – en relativt hög inkomst i förhållande till studietiden. Det betydde mycket för hans yrkesval.
– Tidigare hade jag ingen inkomst alls.
Både finlir och stora projekt
Simon blev specialiserad på mattläggning, som utgör en stor del av alla uppdrag inom yrket. Särskilt när det kommer till större projekt såsom golvläggning i företagslokaler, lager, sjukhus och skolor. Han lyfter fram variationen i arbetet, där varje enskilt jobb har sina egna utmaningar.
– Jag gillar de små jobben med mer finlir och detaljer, som mönsterpassning och arbeten i textil.
Samtidigt säger han att varje jobb har sin charm. Projekten kan handla om allt från golvläggning i lägenheter med många skarvar i små rum, till ytor på tusentals kvadratmeter där enorma mängder mattor rullas ut. Till exempel Metodgolvs uppdrag på Södersjukhuset i Stockholm, där Simon och hans kollegor lade 45 000 kvadratmeter gummimatta.
– Efter det projektet gick vi ut och firade.
Vi pratar gärna med dig!
Slutligen: Simon är en viktig del av gänget hos Metodgolv i Stockholm. Vi är väldigt angelägna om att anställa ansvarsfulla människor som honom.